dilluns, 7 de novembre del 2011

Vota

Just avui comencen les votacions!

No em refereixo a la campanya electoral dels de sempre. Em refereixo a les votacions del Fotciencia'11 (l'esdeveniment més important i geek del món!). Només per participar pots guanyar un Apple iPad amb Wi-Fi 16 GB. Està força bé.

Penjo la imatge amb el link i la seva descripció:


(link a la votació)


Aquesta imatge mostra un mètode de fabricació i prototipatge flexible i d’alta resolució que permet crear estructures nanomètriques en 3 dimensions. 


Aquest mètode sorgeix de la combinació de 2 mètodes de fabricació i s’aprofita dels seus avantatges: 
- Nanofabricació: gran control dimensional sobre les estructures fabricades; 
- Microfabricació: alt rendiment de fabricació 


La primera etapa consisteix de realitzar un patró sobre un substracte de silici (un xip) mitjançant implantació iònica de gal•li. Aquest pas es realitza mitjançant un FIB (Feix d’Ions Focalitzat), una eina molt comú per fer nano-prototipatge (gran control dimensional). 


La segona etapa permet, mitjançant la tecnologia microelectrònica del gravat humit, atacar tot el silici no implantat permetent augmentar el rendiment per fabricar nanoestructures, fins i tot en 3D. 


Finalment, amb aquest exemple de nanoprovetes (o nano-Rovellons) queda demostrada la gran capacitat de fabricació de nanoestructures 3D fruit de la combinació de les micro i les nano tecnologies.

4 comentaris: