dijous, 23 de febrer del 2012

Leo

Sembla que ja s'acaba la temporada de grip al laboratori!

El primer en sortir de l'infermeria és en Leo. En Leo (el nostre petit Messi) és un microscopi electrònic d'escombrat (en anglès SEM) que fem servir per inspecció i per litografia de feix d'electrons (EBL)

Un microscopi electrònic d'escombrat pot fer imatges d'objectes i aconseguir resolució de l'ordre del nanòmetre (1 milió de vegades més petit que un mil·límetre). La resolució que es pot aconseguir depen de l'equip que fas servir, de la mostra que mires i de qui la mira. Per aconseguir aquests augments es fa servir un feix d'electrons molt focalitzat i s'escaneja (o escombra) la superfície de la mostra. Amb els electrons que surten (poden ser secundaris o retrodispersats) uns detectors els analitzen i composen una imatge de l'objecte. Diem imatge i no fotografia. Per fer una fotografia hauria d'intervenir la llum (d'aquí l'arrel "fotó" del terme) i, dins d'un SEM, la mostra està "a les fosques".

Per fer litografia per feix d'electrons (EBL) primer hem de dipositar una resina sensible al feix d'electrons. Normalment dipositem PMMA per la tècnica d'spin coating (una mena de tocadisc que reparteix, al voltar, la resina uniformement). Un cop dipositada introduim la mostra al SEM per fer EBL. Prenent control del feix d'electrons podem "escriure" el que vulguem alterant les propietats de solubilitat de la resina allà on els electrons toquen la resina. Després d'exposar revelarem el xip o oblia amb IPA:MIBK. 




Ara mateix ens queden a l'infermeria en FIB i, a l'hospital, l'Auriga. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada